Παρακάτω ακολουθεί ένα εμπνευσμένο άρθρο που γράφτηκε από τον Ινδό μυστικιστή Paramahansa Yogananda στη δεκαετία του 1930 και μας ενθαρρύνει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα συναισθήματά μας επειδή αυτό είναι το κλειδί για την υγεία και την ευτυχία.
– – –
Η Γιόγκα είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα, μια μέθοδος για να φέρει το άτομο σε πλήρη και ισορροπημένη αρμονία με το μεγάλο σχέδιο το0υ σύμπαντος. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις σε εργασία που ζητούν να καταστρέψουν αυτή την ισορροπία, να προκαλέσουν ασθένειες, φόβο, φτώχεια, αποτυχία και δυστυχία. Αυτές οι δυνάμεις επιτίθενται στο άτομο για να αναστατώσουν τη φυσική, νοητική και πνευματική ισορροπία. Το μεγάλο μυστικό για τον έλεγχο των δυνάμεων αυτών ήταν γνωστό για χρόνια από τους μεγάλους Ινδούς αγίους, και τους έδινε τη δυνατότητα να ζουν πολύ πέραν της συνήθους διάρκειας ζωής σε απόλυτη νεανικότητα σώματος και μυαλού, και σε τέλεια πνευματική αρμονία.
Υπάρχουν μόνο δυο δρόμοι για να ταξιδέψει κανείς στη ζωή: ο ένας οδηγεί στην ευτυχία και ο άλλος στη θλίψη. Δεν υπάρχει μυστήριο στη ζωή, είναι πολύ απλή παρά τις φαινομενικές πολυπλοκότητές της. Θα πρέπει να κοιτάξετε τη ζωή απαλλαγμένη από τη μάσκα της, στον καθρέφτη των εμπειριών σας. Δείτε το χρόνο και το χώρο καθώς έρχονται σε σας με τη μορφή προβλημάτων, εμπειριών και σχέσεων. Κοιτάξτε το αέναο ρεύμα των συναισθημάτων και σκέψεων που προκύπτουν μέσα σας. Πηγαίνετε στην καρδιά των φιλοδοξιών σας, των ονείρων, των ελπίδων και της απελπισίας σας. Βουτήξτε βαθιά στους σιωπηλούς πόθους του εσωτερικού εαυτού σας. Η ζωή εκδηλώνεται μέσα από όλα αυτά τα κανάλια και απαιτεί να επιδιώξετε την κατανόηση με την υψηλή σας ευφυΐα, σοφία, αγάπη και όραση.
Η θλίψη δεν έχει δική της υπόσταση. Δεν έχει αντικειμενική ύπαρξη, αλλά προκύπτει μάλλον στην υποκειμενική φύση αυτού που υποφέρει. Επιβεβαιώνετε συνεχώς τη θλίψη, γι’ αυτό υπάρχει. Αρνήσου την στο μυαλό σου και δεν θα υπάρχει πια. Αυτός ο ισχυρισμός του Εαυτού είναι που αποκαλώ τον ήρωα σε έναν άνθρωπο. Είναι η θεία ή ουσιαστική φύση του. Προκειμένου να απελευθερωθεί από τη θλίψη, ο άνθρωπος πρέπει να επιβεβαιώσει τον ηρωικό εαυτό του σε όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες. Η θλίψη δεν είναι αναγκαία για την προοδευτική πορεία της ζωής, αν και η γέννηση της χαράς προέρχεται φαινομενικά μέσα από τον πόνο.
Στη σχετική μας ύπαρξη είναι προφανές ότι οι συνθήκες και οι περιστάσεις που περιβάλλουν τη ζωή ευνοούν είτε τη θλίψη είτε τη χαρά, λες και στην ίδια τους τη φύση ήταν είτε επιθυμητές είτε ανεπιθύμητες. Η ρίζα της θλίψης έγκειται στην έλλειψη του ηρωισμού και του θάρρους στο χαρακτήρα του μέσου ανθρώπου. Όταν το ηρωικό στοιχείο λείπει από την πνευματική σύνθεση ενός ατόμου, το μυαλό του γίνεται ευαίσθητο στην απειλή όλων των διερχόμενων θλίψεων. Η ψυχική κατάκτηση φέρνει την ευτυχία στη ζωή, αλλά η θλίψη προκύπτει από την ψυχική ήττα. Όσο ο κατακτητής μέσα στον άνθρωπο είναι ξύπνιος, καμία θλίψη δεν μπορεί να ρίξει τη σκιά της πάνω στο κατώφλι της καρδιάς του.

ΥΨΩΘΕΙΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ

smileΤα δάκρυα και οι αναστεναγμοί στο πεδίο μάχης της ζωής είναι η υγρή δειλία των αδύναμων μυαλών. Αυτοί που παραδίνονται στη μάχη γίνονται αιχμάλωτοι μέσα στα τείχη της ίδιας τους της άγνοιας. Η ζωή δεν αξίζει τίποτα εάν δεν είναι μια συνεχής υπέρβαση των προβλημάτων. Κάθε πρόβλημα που περιμένει τη λύση του στο χέρι σας είναι ένα θρησκευτικό καθήκον ου επιβάλλεται σε εσάς από την ίδια τη ζωή. Κάθε απόδραση από τα προβλήματα, σωματική ή ψυχική, είναι απόδραση από τη ζωή, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει ζωή που δεν είναι γεμάτη από προβλήματα. Ουσιαστικά, οι συνθήκες δεν είναι ούτε καλές, ούτε κακές, είναι πάντα ουδέτερες, και φαίνονται είτε απογοητευτικές είτε ενθαρρυντικές λόγω της θλιμμένης ή φωτεινής στάσης του μυαλού του ατόμου που εμπλέκεται σε αυτές.
Όταν ένα άτομο βυθίζεται ψυχικά κάτω από το επίπεδο των περιστάσεων, παραδίνεται στην επιρροή των δύσκολων καιρών, της κακής τύχης και της θλίψης. Εάν ανέβει επάνω από τις συνθήκες με το ηρωικό κουράγιο που υπάρχει μέσα του, όλες οι συνθήκες της ζωής, όσο σκοτεινές και απειλητικές κι αν είναι, θα είναι σαν ένα πέπλο ομίχλης που θα εξαφανιστεί με τη ζεστή ματιά του ήλιου. Οι λύπες ενός συνηθισμένου ανθρώπου δεν προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής, δεν είναι εγγενείς στις συνθήκες. Γεννιούνται από τις αδυναμίες και τις αναπηρίες του ανθρώπινου μυαλού και από τις επιδράσεις των ανθρώπινων εμπειριών. Ξυπνήστε τον νικητή στον εαυτό σας, αφυπνίστε τον κοιμώμενο ήρωα στον εαυτό σας, και ιδού! Καμία θλίψη δεν θα σας συνεπάρει ποτέ ξανά.
Οι αδαείς άνθρωποι, όπως μερικά ζώα, δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τα διδάγματα που συνοδεύουν τον πόνο και την ευχαρίστηση. Ο περισσότεροι άνθρωποι ζουν μια ζωή πολυτάραχη με λύπη και θλίψη. Δεν αποφεύγουν τις πράξεις που οδηγούν σε πόνο, και δεν ακολουθούν τους τρόπους που οδηγούν στην ευτυχία. Έπειτα υπάρχουν άνθρωποι που είναι υπερευαίσθητοι στη θλίψη και την ευτυχία. Τέτοια άτομα συνήθως συνθλίβονται εξαιρετικά από τη θλίψη και συγκλονίζονται από τη χαρά, χάνοντας έτσι την ψυχική τους ισορροπία. Υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι, οι οποίοι, ακόμα κι αφού καούν στη φωτιά της άγνοιας, μαθαίνουν να αποφεύγουν τις πράξεις που δημιουργούν δυστυχία. Οι άνθρωποι εύχονται να είναι χαρούμενοι, και παρόλαυτά οι περισσότεροι από αυτούς δεν κάνουν ποτέ την προσπάθεια να υιοθετήσουν ένα σχέδιο δράσης που οδηγεί στην ευτυχία. Έχοντας έλλειψη φαντασίας, συνεχίζουν να κατρακυλούν στο λόφο της ζωής, ενώ μόνο νοερά εύχονται να αναρριχηθούν στην κορυφή της ευτυχίας, μέχρι να συμβεί κάτι φοβερό που θα τους ξυπνήσει από τον εφιάλτη της τρέλας τους. Συνήθως είναι μόνο αυτοί, εάν ο ενθουσιασμός τους για την ευτυχία αντέξει τη συντριβή στον πάτο της δυστυχίας, που αφυπνίζονται.

ΜΗΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΕΤΕ ΤΗ ΓΑΛΗΝΗ ΜΕ ΤΟ ΘΥΜΟ

laughΟ θυμός νικά τον ίδιο το σκοπό από τον οποίο προκλήθηκε. Ο θυμός δεν είναι ένα αντίδοτο για το θυμό. Μια ισχυρή οργή μπορεί να κάνει τον άλλο να καταστείλει τη δική του ασθενέστερη οργή, αλλά ποτέ δεν θα σκοτώσει αυτή την ασθενέστερη οργή. Όταν είστε θυμωμένοι, μη λέτε τίποτα. Γνωρίζοντας ότι είναι μια ασθένεια, όπως ένα κρυολόγημα, καταπολεμήστε το με πνευματικά ζεστά ντους που θα αποτελούνται από τις σκέψεις εκείνων με τους οποίους δεν μπορείτε να θυμώσετε ποτέ, ανεξάρτητα με το πώς συμπεριφέρονται. Εάν το συναίσθημά σας είναι πάρα πολύ βίαιο, κάντε ένα κρύο ντους, ή τοποθετήστε ένα κομμάτι πάγου στον προμήκη μυελό (στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας, στη βάση) και στους κροτάφους ακριβώς πάνω από τα αυτιά, και στο μέτωπο, ειδικά ανάμεσα στα φρύδια, και στην κορυφή του κεφαλιού.
Ο θυμός γεννά ζήλεια, μίσος, έχθρα, εκδικητικότητα, καταστροφικό ένστικτο, άγριες ιδέες, παράλυση του εγκεφάλου, και προσωρινή παραφροσύνη – οποιοδήποτε από τα οποία μπορεί να οδηγήσει σε φρικτά εγκλήματα. Είναι δηλητήριο για τη γαλήνη και την ηρεμία. Είναι δηλητήριο για την κατανόηση. Ο θυμός είναι ένας τρόπος παρεξήγησης. Η κατάκτηση των άλλων με το θυμό είναι η μέθοδος των ανόητων, γιατί ο θυμός το μόνο που κάνει είναι να προκαλεί περισσότερη οργή στον εχθρό και έτσι τον κάνει ισχυρότερο και δυνατότερο αντίπαλο. Μια δίκαιη επίδειξη θυμού για την αποτροπή του κακού χωρίς την πρόκληση ζημιάς κάποιες φορές κάνει καλό. Η τυφλή, ανεξέλεγκτη οργή είναι εκδικητική, εχθρική, μπορεί μόνο να αυξήσει το κακό που εύχεστε να καταστρέψετε. Δείξτε αδιαφορία σε αυτούς που μοιάζουν να διασκεδάζουν με το να σας εκνευρίζουν.
Όταν έρχεται ο θυμός, βάλτε σε κίνηση το δικό σας μηχανισμό ηρεμίας για να παράγετε αντίδοτα γαλήνης, αγάπης και συγχώρεσης τα οποία εξορίζουν το θυμό. Σκεφτείτε την αγάπη και σκεφτείτε ότι όπως εσείς δεν θέλετε οι άλλοι να είναι θυμωμένοι μαζί σας, ούτε κι εσείς θέλετε οι άλλοι να αισθάνονται τον άσχημο θυμό σας. Όταν γίνετε σαν το Χριστό και κοιτάξετε από ψηλά όλη την ανθρωπότητα σαν μικρά αδέρφια που πληγώνουν ο ένας τον άλλον («Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι»), δεν θα μπορέσετε να νιώσετε θυμό για κανέναν. Η άγνοια είναι η μητέρα όλου του θυμού.
Αναπτύξτε ένα μεταφυσικό λόγο και καταστρέψτε το θυμό. Κοιτάξτε αυτόν που προκαλεί την οργή σας σαν παιδί του Θεού, σκεφτείτε τον σαν ένα πεντάχρονο μικρό αδερφό που ίσως σας μαχαίρωσε άθελά του. Δεν θα πρέπει να νιώθετε την επιθυμία να μαχαιρώσετε αυτόν τον μικρό αδερφό σε αντάλλαγμα. Καταστρέψτε διανοητικά το θυμό λέγοντας «Δεν θα δηλητηριάσω τη γαλήνη μου με θυμό, δεν θα διαταράξω τη συνήθη χαρμόσυνη ηρεμία μου με οργή.»

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΦΟΒΟ

Ο μυστικός φόβος δημιουργεί ένταση και άγχος, και φέρνει την τελική κατάρρευση. Πρέπει να έχουμε πίστη στην ικανότητά μας, και να ελπίζουμε στο θρίαμβο ενός δίκαιου σκοπού. Εάν δεν διαθέτουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, πρέπει να τα δημιουργήσουμε στο μυαλό μας μέσω της συγκέντρωσης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αποφασιστική και μεγάλης διάρκειας εξάσκηση. Ευτυχώς, μπορούμε να αρχίσουμε να εξασκούμαστε οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος, να συγκεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη αυτών των καλών χαρακτηριστικών στα οποία είμαστε ελλιπείς. Εάν υστερούμε σε δύναμη θέλησης, ας συγκεντρωθούμε σε αυτό, και μέσα από συνειδητή προσπάθεια θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ισχυρή δύναμη θέλησης στους εαυτούς μας. Εάν θέλουμε να απαλλάξουμε τον εαυτό μας από τον πόνο, θα πρέπει να διαλογιστούμε πάνω στο θάρρος, κα σε εύθετο χρόνο θα απελευθερωθούμε από τα δεσμά του φόβου. Μέσω της συγκέντρωσης και του διαλογισμού κάνουμε τους εαυτούς μας πιο δυνατούς. Αυτή η νέα δύναμη μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε την προσοχή μας σε ένα θέμα κάθε φορά, και η συνεχής εξάσκηση για μια εκτεταμένη περίοδο θα μας δώσει τη δυνατότητα να συγκεντρώσουμε την ενέργειά μας σε ένα μόνο πρόβλημα ή σε μια ευθύνη, χωρίς καμία προσπάθεια. Θα γίνει δεύτερη φύση μας. Έχοντας αυτή τη νέα ικανότητα, θα επιτύχουμε σε όλα τα εγχειρήματα της ζωής μας, είτε αυτά είναι πνευματικά, είτε υλικά.
Από τη στιγμή που οι στρατιώτες των λανθασμένων σκέψεων συγκεντρώνονται για να επιτεθούν στην εσωτερική σας γαλήνη, είναι καιρός να ξυπνήσετε τους ψυχικούς στρατιώτες του φωτός, της ειλικρίνειας, του αυτοέλεγχου, και της επιθυμίας για καλά πράγματα, και να εξαπολύσουμε λυσσαλέα μάχη. Επαφίεται σε σας εάν επιθυμείτε η απληστία, η αίσθηση της δουλείας, ο θυμός, το μίσος, η εκδικητικότητα, οι ανησυχίες, ή οι δυσαρμονίες να κυβερνούν τη ζωή σας, ή εάν θα αφήσετε τους θεϊκούς στρατιώτες του αυτοέλεγχου, της ηρεμίας, της αγάπης, της συγχώρεσης, της ηρεμίας και της αρμονίας να κυβερνήσουν το πνευματικό σας βασίλειο. Διώξτε μακριά τις επαναστατικές συνήθειες που έχουν φέρει δυστυχία στην αυτοκρατορία της γαλήνης σας. Γίνετε ο βασιλιάς του εαυτού σας, αφήνοντας τους στρατιώτες της καλοσύνης και των καλών συνηθειών να κυβερνήσουν το βασίλειο του μυαλού σας. Μετά η ευτυχία θα βασιλεύει μέσα σας για πάντα.
Θα πρέπει να διαθέτετε θάρρος, πίστη και ελπίδα. Το θάρρος χρειάζεται για να πολεμήσουμε τον τρομακτικό φόβο. Έχουμε ξαναπεί ότι ο φόβος καταστρέφει τη ζωή. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν θα προσπαθήσουν καν να εργαστούν επειδή φοβούνται απελπισμένα ότι δεν θα επιτύχουν. Νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά ικανοί για να κάνουν τη δουλειά, και έτσι συναντούν την αποτυχία πριν ακόμα ξεκινήσουν. Στην Bhagavad Gita περιγράφεται πως ο Arjuna, στην αρχή κυριευμένος από φόβο μη χάσει το θάρρος του στο πεδίο της μάχης, λαμβάνει δύναμη και εκτελεί το ιερό του καθήκον.
Πάντα να γνωρίζετε ότι η κάθε μέρα είναι μια νέα ευκαιρία από την πλευρά του ανθρώπινου εγώ για να επιτελέσει όλο και περισσότερα ηρωικά κατορθώματα. Να συναντάτε τον κάθε άνθρωπο και την κάθε περίσταση στο πεδίο μάχης της ζωής με το θάρρος ενός ήρωα και το χαμόγελο ενός κατακτητή. Οτιδήποτε έρχεται στο δρόμο μας και χρειάζεται την προσοχή μας πρέπει να θεωρείται καθήκον. Το καθήκον δεν επιβάλλεται στον άνθρωπο από κάποια ανώτερη δύναμη. Είναι η εγγενής παρόρμηση της ζωής προς την εξέλιξη. Ως εκ τούτου το καθήκον είναι μια πράξη που χρειάζεται φροντίδα. Η παραμέληση του καθήκοντος είναι μια πηγή κακού που μπορεί να αποφευχθεί με τη σοφία.

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΘΕΟ

Αποφύγετε τη σύνδεση με εκείνους που παραπονιούνται πάντα για τη ζωή. Μπορεί να καταστρέψουν την πρόσφατα αφυπνισμένη πνευματικότητά σας, η οποία είναι σαν ένα τρυφερό φυτό που μεγαλώνει μέσα σας. Αποφύγετε τέτοιους ανθρώπους και προσπαθήστε να είστε πάντα χαρούμενοι, ανεξάρτητα με την κατάστασή σας. Ο Θεός δεν θα αποκαλύψει ποτέ τον Εαυτό Του σε εσάς εάν δεν είστε ικανοποιημένος και χαρούμενος.  Θα πρέπει να τα γεμίσετε όλα με τη σκέψη του Θεού. Συνειδητοποιήστε ότι το μόνο που υπάρχει είναι επικεντρωμένο στο θεό.
Να είστε σιωπηλοί και ήρεμοι κάθε βράδυ για τουλάχιστον μισή ώρα, κατά προτίμηση πολύ περισσότερο, πριν πέσετε για ύπνο, και ξανά το πρωί πριν αρχίσετε τη δραστηριότητα της ημέρας. Αυτό θα δημιουργήσει μια απτόητη, άθραυστη εσωτερική συνήθεια ευτυχίας που θα σας δώσει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθετε σε όλες τις δοκιμασίες της καθημερινής μάχης της ζωής. Με αυτή την αμετάβλητη ευτυχία εσωτερικά, επιδιώξτε να εκπληρώσετε τις απαιτήσεις των ημερήσιων αναγκών σας. Αναζητήστε την ευτυχία όλο και περισσότερο στο μυαλό σας, και λιγότερο στην επιθυμία να αποκτήσετε πράγματα. Να είστε τόσο χαρούμενοι στο μυαλό σας ώστε τίποτα από αυτά που έρχονται να μην μπορεί να σας λυπήσει. Τότε θα μπορείτε να τα βγάλετε πέρα χωρίς τα πράγματα που έχετε συνηθίσει. Να είστε χαρούμενοι επειδή γνωρίζετε ότι έχετε αποκτήσει τη δύναμη να μην είστε αρνητικοί, και επειδή γνωρίζετε επίσης ότι μπορείτε να αποκτήσετε με τη θέληση ότι χρειάζεστε, και ότι δεν θα γίνετε ποτέ ξανά τόσο υλιστής που να ξεχάσετε την εσωτερική σας ευτυχία, ακόμα κι αν γίνετε εκατομμυριούχος.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ

Η ανιδιοτέλεια τους αντλεί όλους, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού τους, σε έναν κύκλο αδελφοσύνης. Φέρνει πολλές εσοδείες – επιστροφή υπηρεσιών από άλλους, αυτό-ανάπτυξη, θεία συμπάθεια, διαρκή ευτυχία και αυτοπραγμάτωση.
Η αίσθηση της θλίψης των άλλων προκειμένου να βοηθήσουμε να ελευθερωθούν από επιπλέον πόνο, η αναζήτηση της ευτυχίας στη χαρά των άλλων, και η διαρκής προσπάθεια να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες όλο και μεγαλύτερων ομάδων ατόμων, είναι αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «ιερό εγωισμό». Ο άνθρωπος του ιερού εγωισμού μετράει όλες τις επίγειες απώλειές του σαν να τις έχει προκαλέσει ο ίδιος για το καλό των άλλων, και για το δικό του μεγάλο και απόλυτο κέρδος. Ζει για να αγαπάει τον αδερφό του, διότι γνωρίζει ότι είναι όλοι παιδιά του Ενός Θεού. Ολόκληρος ο εγωισμός του είναι ιερός, γιατί κάθε φορά που σκέφτεται, όχι το μικρό σώμα και μυαλό της συνηθισμένης αντίληψης, αλλά τις ανάγκες όλων των σωμάτων και των μυαλών μέσα στο εύρος των γνωριμιών και της επιρροής του, τότε ο εαυτός του γίνεται ένα με τον Εαυτό όλων. Γίνεται το μυαλό και τα αισθήματα όλων των πλασμάτων. Έτσι, όταν κάνει κάτι για τον εαυτό του, μπορεί μόνο να κάνει αυτό που είναι καλό για όλους. Αυτός που θεωρεί τον εαυτό του ως έναν του οποίου το σώμα και τα άκρα αποτελούνται από ολόκληρη την ανθρωπότητα και όλα τα πλάσματα, είναι αυτός που σίγουρα βρίσκει μέσα του το καθολικό Πνεύμα που εισχωρεί σε όλα.