Σύμφωνα με μερικές καλά αποδεδειγμένες τεχνικές (βελονισμός, ρεφλεξολογία και  ποικίλες παραλλαγές τους), τα χέρια και οι παλάμες έχουν πολυάριθμα αντανακλαστικά σημεία  τα οποία, όταν διεγερθούν, προκαλούν τη θεραπευτική απάντηση του σώματος και  παρακινούν μία σταδιακή (μερικές φορές σχεδόν άμεση) βελτίωση σε κάθε τύπο αρρώστιας.

Ένας διαφορετικός τρόπος για να το δούμε είναι να σκεφτούμε ότι:

-Έχουμε  αισθητήρια νεύρα στα χέρια τα οποία συνδέονται με αισθητήρια πεδία στον εγκέφαλο,  όπως φαίνεται από το αναπαραγόμενο μοντέλο ( ο νευρολογικός μας ‘’χάρτης’’ – δες παρακάτω.) Το χειροκρότημα ενεργοποιεί  αυτά τα αισθητήρια νεύρα ( ή περισσότερα αν χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου για να χτυπήσεις παλαμάκια σε άλλα μέρη του σώματος), το οποίο με τη σειρά του ενεργοποιεί ένα τμήμα του εγκεφάλου, το οποίο οδηγεί στην ενεργοποίηση ποικίλων συστημάτων του σώματος και τη συνδεόμενη με αυτά θεραπευτική αντιμετώπιση με τρόπους που είναι εμπειρικά εμφανείς  αλλά ακόμη χρειάζεται να καταλάβουμε καλύτερα.

-Το χειροκρότημα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, τη σανίδα σωτηρίας του ανθρώπινου σώματος, και αυτό βοηθάει κυριολεκτικά στα πάντα.

K.C. Bhardwaj: Κατατροπώστε χρόνιες ασθένειες με το χειροκρότημα!

 

Ο K.C. Bhardwaj είναι ένας εβδομηνταεξάχρονος  άνδρας από την Ινδία ο οποίος λέει ότι το χειροκρότημα θεράπευσε το γλαύκωμά του:

«Πάνω από μια δεκαετία πριν έψαχνα μια θαυματουργή θεραπεία για το γλαύκωμα. Είχα αρχίσει να χάνω την όραση μου και στα δύο μάτια. Δεν είχα το κουράγιο να υπομείνω ένα χειρουργείο. Τότε ήταν που άκουσα σε μια παραδοσιακή τελετή « satsang», ότι το χειροκρότημα μπορούσε να θεραπεύσει ασθένειες  και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο  οι πιστοί χειροκροτούσαν ενώ απήγγειλαν μια ιδέα ή μια ιστορία «kirtan» . Επανάκτησα την όρασή μου μέσα σε περίπου ένα χρόνο μόνο χτυπώντας παλαμάκια για περίπου μισή ώρα κάθε πρωί.

 

Τι δείχνει η έρευνα: Χτυπήστε παλαμάκια για ενδυνάμωση του μυαλού

 

Ένας ερευνητής στο Ισραήλ διεξήγαγε την πρώτη έρευνα με τραγούδια που περιλαμβάνουν χειροκροτήματα, αποκαλύπτοντας άμεση σχέση ανάμεσα σε αυτές τις δραστηριότητες και την ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Ο Dr. Idit Sulkin λέει «Βρήκαμε ότι παιδιά στις τρείς πρώτες τάξεις του δημοτικού που τραγουδούν αυτά τα τραγούδια επιδεικνύουν δεξιότητες απούσες σε παιδιά που δεν παίρνουν μέρος σε παρόμοιες δραστηριότητες. Επίσης βρήκαμε ότι παιδιά που αυθόρμητα ερμηνεύουν τραγούδια με χειροκρότημα στην αυλή την ώρα του διαλλείματος, έχουν πιο καθαρό γραφικό χαρακτήρα, γράφουν καλύτερα και κάνουν λιγότερα ορθογραφικά λάθη.

 

Μετάφραση: Ιωάννα Βρυώνη