Η άποψη ότι το γέλιο είναι  ένα συμπληρωματικό φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει τον καρκινοπαθή δεν είναι καινούργια. Η πιο κοινή αιτία που προκαλεί καρκίνο είναι το άγχος. Ακραίο φυσικό, νοητικό και συναισθηματικό άγχος μπορεί να εξασθενίσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Συνεπώς, ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί κύριο παράγοντα εμφάνισης καρκίνου. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το πηγαίο γέλιο έχει το δυναμικό και άμεσο αντίκτυπο της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ιστορία της  Jacqueline Domhoff από το Περού μας δείχνει την απόφαση της να καταπολεμήσει  τον καρκίνο των ωοθηκών  με την καθημερινή χρήση πηγαίου γέλιου, με στόχο να ενισχύσει την διανοητική της υγεία.
Είναι λογικό και σύνηθες για κάποιον που παλεύει με τον καρκίνο να βιώνει έντονο άγχος και φόβο. Πώς μπορεί, λοιπόν, να βοηθήσει το γέλιο; Το γέλιο ως φυσική παρέμβαση οδηγεί σε φυσιολογικές και βιολογικές αλλαγές στο σώμα που έχουν ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση του. Τρόποι όπως η Ευεξία Γέλιου και η Γιόγκα του Γέλιου, παρέχουν ένα μη-διανοητικό δρόμο προς το γέλιο. Οι καρκινοπαθείς μπορεί να βιώνουν ένα συναισθηματικό αδιέξοδο και να έχουν καταθλιπτικές τάσεις, κάτι που τους δυσκολεύει να γελάσουν μέσω της διανοητικής οδού όπως είναι το χιούμορ. Με το να προσεγγίζουν όμως το γέλιο ως σωματική άσκηση είναι κάτι που δεν έχει ως προαπαιτούμενο την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου.
Πέρα από τα πολλά φυσικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει το γέλιο, βοηθάει επίσης στην αντιμετώπιση και συνειδητοποίηση του άγχους και του φόβου. Το πηγαίο γέλιο προκαλεί τον εγκέφαλο να απελευθερώσει χημικές ενώσεις που μειώνουν το άγχος μέσα σε  λίγα λεπτά. Τυπικές μετρήσεις έχουν δείξει έως και 70% μείωση του άγχους μετά από 10 λεπτά γέλιου.
Το γέλιο δημιουργεί μια θετική προοπτική. Το πηγαίο και εγκάρδιο γέλιο μπορεί γρήγορα να μειώσει τις καταθλιπτικές τάσεις, και την αρνητικότητα, ειδικά αν δουλευτεί στα πλαίσια ομάδας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην απελευθέρωση χημικών ουσιών από τον εγκέφαλο και εν μέρει στην συναισθηματική δυναμική της ομάδας του γέλιου. Η θετική νοητική κατάσταση είναι πολλή σημαντική για το άτομο που αντιμετωπίζει μια ασθένεια όπως ο καρκίνος.

Συμπληρωματικό Φάρμακο και όχι θεραπεία

Η Jacqueline Domhoff θεραπεύτηκε από τον καρκίνο των ωοθηκών, δυστυχώς 5 χρόνια αργότερα ο καρκίνος έκανε μετάσταση και κατέληξε.

Να είμαστε ξεκάθαροι: Η θεραπεία του Γέλιου δεν είναι μορφή εναλλακτικού φαρμάκου, αλλά συμπληρωματικού. Ο βασικός σκοπός της δεν είναι να προσθέσει χρόνια στην ζωή μας, αλλά ζωή στα χρόνια μας. Μην το βάζετε κάτω αν δεν δουλεύει 100% πάντα, άλλωστε τίποτα δεν δουλεύει  100% πάντα.