…αλλά από τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται τον κόσμο.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας παραθέσουμε τα πιο σημαντικά σημεία από την αξιόλογη ομιλία του ψυχολόγου και καθηγητή Shawn Achor του Πανεπιστημίου Harvard. Αν είσαστε σκεπτικοί για την θέση, την σημαντικότητα και το αντίκτυπο των θεραπευτικών προσεγγίσεων όπως την Ευεξία Γέλιου και την Γιόγκα του Γέλιου, με αυτό το κείμενο ίσως το ξανασκεφτείτε. Το γέλιο είναι το πιο σημαντικό εργαλείο της χαρούμενης εργαλειοθήκη σας. Ενώ σκεφτόμαστε ότι η επιτυχία μπορεί να μας φέρει την ευτυχία, η επιστημονικά αποδεδειγμένη αλήθεια είναι ότι η ευτυχία θα μας φέρει την επιτυχία.
Ο Shawn Achor είχε πει σε μια συνέντευξη του ότι: “Οι επιχειρηματίες πρέπει να αντιστρέψουν την φόρμουλα της ευτυχίας και της επιτυχίας. Σκεφτόμαστε ότι αν δουλέψουμε σκληρά και πετύχουμε τους στόχους μας, τότε θα είμαστε πιο χαρούμενοι. Αλλά η έρευνα μας, δείχνει ξεκάθαρα ότι κάθε φορά που βιώνουμε μια επιτυχία, ο εγκέφαλός μας αλλάζει το νόημα της επιτυχίας. Οπότε αν για εσένα και την ομάδα σου, η ευτυχία βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της επιτυχίας, δεν θα την αποκτήσεις ποτέ. Αν όμως αυξήσεις το επίπεδο της ευτυχίας σου εν μέσω προκλήσεων- αναζήτηση δουλειάς ή οικονομικής κρίσης- αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι όλα τα επίπεδα της επιτυχίας είχαν μεγάλη αύξηση, κάθε επιχείρηση βελτίωσε τα έσοδα της και πέτυχε τους στόχους της.
Το 90% της μακροπρόθεσμης ευτυχίας δεν οφείλεται από τον εξωτερικό κόσμο αλλά από τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Αν αλλάξουμε την φόρμουλα της επιτυχίας και της ευτυχίας, μπορούμε να αλλάξουμε και τον τρόπο που επηρεάζει την πραγματικότητα μας.
Έρευνα δείχνει ότι το 75% της επαγγελματικής επιτυχίας καθορίζεται από:

  • το επίπεδο αισιοδοξίας
  • το επίπεδο κοινωνικής υποστήριξης
  • την ικανότητα διαχείρισης του άγχους ως πρόκληση και όχι ως απειλή

Η έρευνα επικαλέστηκε τις πηγές :

  • Θετικότητα και Επίδοση (Hom and Arbuckle, 1988)
  • Ευτυχία και Ευφυΐα (Estrada, Isen and Young, 1997)

Αν αυξήσουμε το επίπεδο θετικότητας ενός ατόμου στο τώρα, τότε ο εγκέφαλος τους βιώνει το πλεονέκτημα της ευτυχίας: Θα αποδώσει με σημαντική βελτίωση σε εκείνο το επίπεδο σε σύγκριση με όταν ήταν σε αρνητικό ή ουδέτερο ή στρεσαρισμένο επίπεδο.
Η ευφυΐα, η δημιουργικότητα, η ενέργεια και κάθε επιχειρηματικό αποτέλεσμα έχει άμεση βελτίωση και αύξηση. Ο εγκέφαλός μας όταν λειτουργεί με θετικότητα είναι 31%πιο αποδοτικός από ότι όταν λειτουργεί με αρνητικότητα, ουδετερότητα και άγχος. Είμαστε 37% καλύτεροι στις επιδόσεις. Οι γιατροί είναι 19% πιο γρήγοροι και πιο ακριβείς με το να κάνουν την σωστή διάγνωση. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε την φόρμουλα: Αν ανακαλύψουμε τον τρόπο να είμαστε θετικοί στο τώρα, τότε ο εγκέφαλος μας δουλεύει με μεγαλύτερη επιτυχία καθώς είμαστε ικανοί να δουλέψουμε πιο σκληρά, πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ευελιξία. Η Ντοπαμίνη που παράγεται και κυκλοφορεί μέσα μας όταν είμαστε θετικοί, έχει δύο λειτουργίες: όχι μόνο μας κάνει πιο χαρούμενους, αλλά αλλάζει κιόλας όλα τα συστήματα ελέγχου στο μυαλό μας, επιτρέποντάς τους να αντιληφθούν τον κόσμο με έναν διαφορετικό τρόπο. Εδώ θα βρείτε μερικές ιδέες. Αν τις κάνετε πράξη για 21 ημέρες με ημερήσια διάρκεια 2 λεπτά, θα αναδιοργανώσετε τον εγκέφαλο σας να δουλεύει με θετικότητα και περισσότερη επιτυχία

  • Κάθε μέρα καταγράψτε 3 καινούργια πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες (Emmons & McCulough, 2003). Ο εγκέφαλος σας θα αρχίσει να δημιουργεί ένα μοτίβο θετικότητας.
  • Καταγράφοντας μια θετική εμπειρία που βιώσατε κάθε 24 ώρες, επιτρέπετε στον εγκέφαλό σας να την “ξαναζήσει” (Slatcher & Pennebaker, 2006).
  • Η εξάσκηση δείχνει στον εγκέφαλό σας ότι η συμπεριφορά σας παίζει καθοριστικό ρόλο (Babyak et al. 2000).
  • Ο διαλογισμός επιτρέπει στον εγκέφαλο σας να ξεπεράσει την κουλτούρα της ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας που έχετε δημιουργήσει καθώς προσπαθείτε να κάνετε πολλά πράγματα μαζί. Σας επιτρέπει να εστιάσετε σε ένα πράγμα την φορά (Dweck, 2007).
  • Τυχαίες/ συνειδητοποιημένες πράξεις καλοσύνης. Γράψτε ένα θετικό e-mail την ημέρα όπου ευχαριστείτε κάποιον από το κοινωνικό σας δίκτυο και στείλτε το. (Lyubomirsky, 2005)

 

stoxos2Κάνοντας αυτές τις δραστηριότητες, θα εκπαιδεύσετε το μυαλό σας όπως το σώμα σας, μπορείτε να αντιστρέψετε την φόρμουλα της ευτυχίας και της επιτυχίας, και τελικά δεν θα αυξήσετε μόνο την δημιουργικότητα σας, αλλά ολόκληρη επανάσταση.