osho-600x300Ο Osho (1931-1990) ήταν ένας Ινδός μύστης και πνευματικός δάσκαλος που είχε ένα σημαντικό αντίκτυπο στη Δυτική πνευματικότητα, καθώς και στη σκέψη της Νέας Εποχής. Το 1988 εισήγαγε το Διαλογισμό Μυστικού Ρόδου, μια διαδικασία που διαρκεί τρεις εβδομάδες και περιλαμβάνει εθελούσια προσομοίωση γέλιου, δακρύων και σιωπής. Η πρώτη εβδομάδα περιλαμβάνει τρεις ώρες καθημερινού γέλιου, ασταμάτητου και άνευ λόγου, ξεκινώντας με ένα Yahoo! Η δεύτερη εβδομάδα προορίζεται για το κλάμα, επίσης ασταμάτητο για τρεις ολόκληρες ώρες, και η τρίτη εβδομάδα είναι αφιερωμένη στην ενεργό σιωπή. Χιλιάδες άτομα συμμετείχαν κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών. Εξακολουθεί να παρέχεται κάθε μήνα στο Διεθνές Θέρετρο Διαλογισμού Osho (http://lou.pm/osho) στο Πούνε της Ινδίας, και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα όσων είπε για το γέλιο:

Το γέλιο είναι πνευματική υγεία. Και το γέλιο είναι πολύ ανακουφιστικό. Γελώντας, μπορείτε πολύ εύκολα να βάλετε το μυαλό σας στην άκρη. Για τον άνθρωπο που δεν μπορεί να γελάσει οι πόρτες του Βούδα είναι κλειστές. Για μένα, το γέλιο είναι μια από τις μεγαλύτερες αξίες. Καμία θρησκεία δεν το έχει σκεφτεί ποτέ αυτό. Πάντα επέμεναν στη σοβαρότητα, και εξαιτίας της επιμονής τους όλος ο κόσμος είναι ψυχολογικά άρρωστος.
Ο καθένας γνωρίζει από την εμπειρία του ότι μετά το γέλιο, ένα καλό γέλιο, ένα διαφραγματικό γέλιο, νιώθεις σχεδόν ότι έχεις κάνει ένα παγωμένο ντους, μια γαλήνη, μια σιωπή, μια φρεσκάδα… Το ίδιο ισχύει και για το κλάμα, αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν το μυστικό του κλάματος, επειδή είναι πιο καταπιεσμένο από το γέλιο.
Το γέλιο είναι τόσο υγιεινή άσκηση. Εάν κάποιος γελάει – πρόκειται για μια απολύτως καλή άσκηση, γελάστε μαζί του. Εάν κάποιος έχει διάθεση για παιχνίδι – εάν έχετε το χρόνο, παίξτε μαζί του.
Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δοκιμάσει το διαλογισμό και τα παράτησαν επειδή τον πήραν πολύ σοβαρά. Η θρησκεία έχει θεωρηθεί ως μια πολύ σοβαρή υπόθεση – ενώ δεν είναι. Ο καθένας θα πρέπει να καταλάβει – τουλάχιστον όσο είναι μαζί μου – ότι η θρησκεία είναι ένα παιχνίδι, ένα γέλιο. Πάρτε την χαλαρά, και τα πράγματα θα ανθίσουν χωρίς καμία ένταση. Εάν δεν το αντιμετωπίζετε χαλαρά, το κάνετε δύσκολο.
Η ύπαρξη λατρεύει το γέλιο. Ίσως έχετε παρατηρήσει, ή μήπως όχι, ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο σε όλη την πλάση το οποίο είναι ικανό να γελάσει. Το γέλιο είναι το μόνο διακριτικό σημείο ότι δεν είστε βουβάλια, δεν είστε γάιδαροι, είστε ανθρώπινα πλάσματα. Το γέλιο καθορίζει την ανθρώπινη υπόστασή σας και την εξέλιξή σας. Και το μεγαλύτερο γέλιο αφορά τα δικά σας γελοία πράγματα.
Θα ήθελα από εσάς να αποδεχθείτε μόνο μια προσευχή, και αυτή είναι το γέλιο, επειδή όταν γελάτε απόλυτα βρίσκεστε στο παρόν. Δεν μπορείτε να γελάσετε στο μέλλον και δεν μπορείτε να γελάσετε στο παρελθόν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δημιούργησαν αυτή την καθυστερημένη ανθρωπότητα έχουν αφαιρέσει όλο το ζουμί, όλο το γέλιο, όλα τα χαμόγελα, και τους παρέσυραν όλους στο να χάσουν την αυθεντικότητά τους. Και εάν είστε μη αυθεντικοί, ανειλικρινείς, δεν θα μπορέσετε ποτέ να αναπτύξετε το σπόρο που σας δόθηκε από αυτό το μεγάλο συμπονετικό σύμπαν.
Θέλω οι άνθρωποί μου να το κατανοήσουν αυτό επειδή μόνο ο άνθρωπος είναι ικανός να γελάσει, πράγμα που σημαίνει ότι το γέλιο είναι το υψηλότερο σημείο συνείδησης, το υψηλότερο σημείο κατανόησης, το υψηλότερο σημείο εξέλιξης. Για αυτό άρχισα να αποκαλώ το γέλιο8 «ώρα προσευχής».
Θέλω οι άνθρωποί μου να γελούν σαν το βρυχηθμό ενός λιονταριού. Τότε ακόμα και το γέλιο γίνεται μια τεράστια εμπειρία, επειδή είναι η νοημοσύνη στο αποκορύφωμά της.
Θέλω να με αντιμετωπίζουν με παιγνιώδη διάθεση, όχι με σοβαρότητα – όχι με μια σοβαρή έκφραση, αλλά με ένα όμορφο γέλιο. Το γέλιο σας, η παιγνιώδης διάθεσή σας είναι η αναγνώριση ότι με καταλάβατε. Η σοβαρότητά σας δείχνει ότι με παρεξηγήσατε, χάσατε το νόημα – επειδή η σοβαρότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά αρρώστια. Είναι η θλίψη με άλλο όνομα, είναι μια σκιά θανάτου. Και εγώ είμαι όλος για τη ζωή. Εάν είναι αναγκαίο για το γέλιο σας, το χορό σας, ακόμα και να με απορρίψετε, τότε απορρίψτε με – αλλά μην απορρίπτετε το χορό και το τραγούδι και τη ζωή, επειδή αυτή είναι η διδασκαλία μου.
Όμως το γέλιο είναι κατά κάποιο τρόπο μοναδικό. Όταν γελάτε, είστε επίσης πλήρως σε αυτό. Ένα γέλιο που δεν είναι πλήρες θα είναι ψεύτικο, μια προσποίηση, απλά μια παράσταση. Οπότε όταν γελάτε, επίσης γελάτε ολοκληρωτικά. Αυτή είναι η μόνη πράξη που πρέπει να κάνετε ολοκληρωτικά – ώστε να γνωρίζετε ότι το γέλιο είναι πλήρες. Εάν με δείτε να γελάω, είναι ένα φυσικό συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια πλήρη πράξη, γιατί ανταποκρίνεται στην εμπειρία σας. Δεν μπορείτε να γελάσετε μερικώς. Προσπαθήστε και θα αποτύχετε. Μπορείτε να γελάσετε μόνο ολοκληρωτικά. Αυτή είναι μια μοναδική ποιότητα του γέλιου. Για αυτό το μετέτρεψα σε διαλογισμό – εξαιτίας της μοναδικής του ποιότητας: στο γέλιο είστε πλήρεις χωρίς κανείς να σας λέει «να είστε πλήρεις».
Το γέλιο είναι σίγουρα πολύ ιδιαίτερο. Όλο σας το σώμα γελάει. Κάθε άτομο, κάθε κύτταρο του κορμιού σας γελάει, συμμετέχει σε αυτό. Ήμουν ανέκαθεν κατά της σοβαρότητας. Δεν τα συνέκρινα ποτέ, αλλά μπορείτε να δείτε γιατί είμαι κατά της σοβαρότητας. Η σοβαρότητα δεν μπορεί ποτέ να είναι πλήρης. Είναι πάντα μερική, το ακριβώς αντίθετο άκρο του γέλιου. Τείνει να γίνεται ολοένα και στενότερη. Όσο πιο σοβαροί είστε, τόσο πιο στενοί γίνεστε. Όσο περισσότερο πηγαίνετε προς το γέλιο, τόσο πιο ευρείς και τόσο πιο ανοιχτοί, πιο ευάλωτοι, πιο πλήρεις γίνεστε. Το γέλιο έχει κάτι θρησκευτικό. Η σοβαρότητα είναι άρρωστη και άθρησκη.